Představujeme odborníka: John Kirkby

John Kirkby stál v roce 1996 u zrodu organizace Křesťané proti chudobě (CAP, Christians against poverty), která už pomohla z dluhů více než 20 000 lidem. CAP také pomáhá lidem hledat práci a naučit se dobře vycházet a hospodařit s penězi i při nízkých příjmech.

John původně pracoval ve Velké Británii jako úspěšný bankéř. Pak si ale kolem sebe začal všímat lidí ochromených dluhy; rodičů, kteří neměli jak nakrmit svoje děti; zoufalých rodin, které žily ve strachu a beznaději. Vzdal se své výdělečné kariéry a začal své zkušenosti z finančnictví využívat k vyjednávání s věřiteli, k přednášení o tom, jak si sestavit vyvážený rozpočet, a k nabízení pomocné ruky těm, kteří se topili v dluzích. Když se tahle práce rozvinula v Bradfordu, Johnovi došlo, že podobnými problémy trpí lidé po celé Británii. Ve spolupráci s různými církvemi proto vyškolil další poradce a za 25 let jeho vedení se práce CAP rozšířila do mnoha dalších míst po Británii, Kanadě, Austrálii a Spojených státech.

V rámci Manželských večerů hovoří John Kirkby právě o financích.

Pokud se jedná o dlouhodobější problém: bude potřeba udělat v oblasti financí nějaká radikální a zásadní rozhodnutí? Vždycky lidem doporučuju, že když se dostanou do takové situace, je potřeba řešit to nejen spolu, ale taky požádat o pomoc někoho zvenčí. Najděte někoho, kdo se specializuje na finanční obtíže.
Promluvte si s někým, komu důvěřujete a kdo vám může dobře poradit. Nerozhodujte se jen podle vlastního úsudku.