Představujeme odborníka: Rob Parson

Rob Parsons vyrůstal v rodině uklízečky a pošťáka. Když byl malý, neměli doma teplou vodu ani odpad. Ve čtyřech letech začal chodit do nedělní školy, což mu prý změnilo celý život. Vystudoval vysokou školu a stal se partnerem ve velké právnické firmě. V roce 1988 se ale po dvou letech zvažování rozhodl zcela změnit kariéru a založil malou neziskovku Care for the Family (Péče o rodinu). Británie měla tehdy nejvyšší rozvodovost v Evropě a manželé Parsonsovi byli tehdy v Cardiffu první, kdo začal pořádat semináře o manželství. Rob na to vzpomíná takto:

“Jeden den jsem seděl v luxusní právnické kanceláři a když jsem potřeboval kávu, stačilo na někoho mávnout. O den později jsem seděl v malé místnůstce v zadním traktu kadeřnického salónu a musel jsem sám olizovat známky. Nikdo se se mnou nechtěl bavit po telefonu, protože mě nikdo neznal a ani znát nechtěl.”

Dnes má Care for the Family přes 100 placených zaměstnanců, působí po celé Velké Británii a vytváří materiály používané po celém světě. Věnuje se podpoře manželství, přípravě na manželství a vyrovnáním se se ztrátou členů rodiny. Rob mluvil o rodině i manželství na mnoha akcích po celém světě a oslovil přes million posluchačů. Jeho práce je založená na křesťanských principech, je však určená všem párům bez rozdílu vyznání.

Spolu s manželkou Diane žijí v jižním Walesu, mají dvě dospělé děti a pět vnoučat. Deník The Daily Mail o Robovi napsal, že “znovu objevil otcovství” (Robovy děti se prý pak mohly smíchem potrhat) a v roce 2012 byl z rukou královny odměněn řádem důstojníka britského impéria (OBE). Je autorem více než 20 knih, ze kterých celá řada vyšla i česky.

Na Manželských večerech vyprávěl hned první večer příběh o tom, jak mu kopce šeptaly “měl bys nás rád i v zimě?” a o tom, jak zvládat zimu ve vztahu. V druhém večeru bude víc mluvit o těžkých časech, které s Diane zažili, a v kurzu Příprava na manželství mluví o přitažlivosti k dalším lidem, o omluvě a o odpuštění.

manzelske vecery (18).png