Alžběta a Antonín

Alžběta a Antonín absolvovali kurz Manželské večery po šesti letech manželství.

Jak jste se o Manželských večerech dozvěděli?

Alžběta: Poprvé jsem se o kurzu dozvěděla na setkání maminek. Vzali v úvahu naše připomínky a časově se začínalo dřív, mohli jsme dát děti na hlídání a vrátit se domů tak, abychom je stihli uložit. Kurz byl v místě našeho bydliště ve Vizovicích.

Na Manželské večery vzpomínáme moc rádi. Teď se rozjíždí další běh a my uvažujeme, že bychom šli znovu. Líbilo se nám krásné prostředí v sále, příjemná atmosféra – hudba, výzdoba.

Jak Manželské večery probíhaly?

Alžběta: Nejprve byla večeře při svíčkách. Po ní následovala přednáška, která byla formou videa, během ní jsme dostali prostor na to, abychom si o tématu promluvili. Věnovali jsme čas jen sobě a svému manželství, nemluvili jsme o provozních věcech. Otevřeli jsme témata, o kterých jsme dříve nemluvili.

Antonín: Každý manželský pár seděl zvlášť, měli jsme soukromí. Měli jsme možnost probrat témata, o kterých nás dříve nenapadlo mluvit. Byla to dobrá příležitost, jak prohloubit náš manželský vztah. Přínosná byla nejen témata videí, ale byla tam také svědectví jednotlivých párů, která nás oslovila. Nebyla to jen suchá přednáška - bylo tam něco ze skutečného života.

Co se v souvislosti s Manželskými večery ve vašem vztahu změnilo?

Antonín: Začali jsme se snažit udělat si čas jen sami na sebe. Dáme děti na hlídání a jdeme spolu na večeři nebo na procházku. Více si spolu povídáme.

Alžběta: Díky Manželským večerům jsme otevřeli témata, o kterých nás dříve nenapadlo mluvit. Řada témat nás posunula. Naučili jsme se poznávat svoje jazyky lásky, víme, co má ten druhý rád, jaký způsob vyjadřování lásky je pro něj srozumitelný. Víme, jak reagujeme v různých situacích, při řešení konfliktů.

Jak byste na Manželské večery někoho pozvali?

Antonín: Běžte tam proto, že tam budete spolu sami, bude tam příjemná atmosféra, večeře a témata, která určitě prohloubí váš vzájemný vztah.

Alžběta: Určitě to stojí za to to absolvovat. Asi bych použila heslo „Vezměte své manželství na technickou“. Nikdo vás nekontroluje, zda si plníte úkoly, je to jen na vás, na odhodlání budovat váš vztah.

Někdo se bojí mluvit o svém manželství před ostatními – tohle je jen pro vás dva. Samozřejmě jsme si s ostatními páry sdělovali své postřehy a reakce, ale to bylo jen na naší dobrovolnosti.

I vy můžete absolvovat kurz Manželské večery. Najděte si kurz blízko svého bydliště!