Jak zvládnout Vánoce a nerozvést se

photo-1499200544186-6b1e3ec3b68e.jpg

Vánoce jsou obdobím roku, kdy se manželské páry musí rozhodnout o řadě věcí. Kolik peněz utratíme za dárky? Budeme na Štědrý den sami, případně jen s dětmi, nebo ho budeme slavit s dalšími příbuznými? Kolik návštěv chceme během svátků absolvovat? Kdo koupí stromeček a kdo ho ozdobí? Kapr, nebo řízek?

Každý z nás má nějakou představu o tom, jak vypadají ty „správné Vánoce“, často podle toho, jak si je pamatujeme z dětství. Někdy se také v manželství sejdou protiklady – jeden Vánoce miluje, druhý by je nejraději zrušil. Navíc o Vánocích často vyplují napovrch dávné křivdy.

V předvánočním období se tak často ukáže, nakolik jsou manželé zvyklí spolu v klidu a s respektem prodiskutovat potřebná rozhodnutí. Pokud na sebe manželé navzájem neberou ohled a snaží se za každou cenu prosadit svou, kolem Vánoc se tento problém ještě zvýrazní.

Zde je pár rad, které vám mohou pomoci předvánoční stres odlehčit a dojít k řešením, která budou vstřícná pro obě strany.

1. Uzavřete pakt o neútočení

Domluvte se, že vánoční přípravy nebudete považovat za bitevní pole, na kterém chcete každý vyhrát co největší území. Místo toho si nastavte rozumná pravidla – mluvte spolu laskavě, při vyjednávání se zdržte citového vydírání a pokud nemůžete dojít k dohodě, vraťte se k tématu později, ve větším klidu.

2. Vyjasněte si, co kdo z vás vlastně chce

Nepředpokládejte, že vám ten druhý čte myšlenky a že je přece „jasné“, že … na Štědrý den musí být rybí polévka, stromek se zdobí tak, aby to děti neviděli, na Boží Hod se jde na procházku… a tak podobně. Sdělte si navzájem své představy, ujasněte si, co jsou vaše priority. Co je pro vás opravdu důležité a proč?

3. Hledejte kreativní řešení

Pokud jdou vaše představy zdánlivě proti sobě, zkuste dát konflikt stranou a zkusit vymyslet různá kreativní řešení, která by alespoň zčásti zahrnula přání vás obou. Pište si různé, třeba i na první pohled nesmyslné varianty – třeba budete překvapení, že spolu nakonec vytvoříte novou tradici, která bude příjemná vám oběma.

4. Sepište si finální plán

Domluvte se na konečném plánu nejen na to, jak strávíte Štědrý den, ale také zbytek vánočních svátků. Plán pak měňte pouze po dohodě.

5. Domluvte si rozpočet

Finance bývají častým důvodem hádek. Dohodněte se na rozpočtu, který je přiměřený vašim možnostem. Vánoce by neměly být důvodem k tomu se zadlužit na řadu měsíců dopředu.

6. Udělejte si čas na sebe navzájem

Vánoce se často točí kolem dětí, najděte si ale během nich také chvilku jen na sebe navzájem. Dojděte si na procházku večerním městem, udělejte si svařák, zahrajte si stolní hru jen ve dvou… vyberte si cokoliv, co vás oba bude těšit.

7. Mějte přiměřená očekávání

Nejde o to vytvořit jakési mýtické dokonalé Vánoce. Neočekávejte, že se vše stihne, vše se bude třpytit, všichni se budou „správně“ chovat. Zaměřte se místo toho na to, aby vám spolu bylo hezky.

Letošní Vánoce nemusí být nutně obdobím napětí. Při vzájemné vstřícnosti a spolupráci mohou být naopak časem pohody, kterou si vy oba tolik přejete.